Fedémes a Mátra északi oldalán, a Pétervásárai medencét körülölelő Heves-Borsodi-dombság egyik festői völgyében fekszik a Fedémesi patak mentén, amely a Tarnába folyik.

Fedémes címereA falu csendje, lakóinak vendégszeretete, az ősi múlt, a hagyományok tisztelete a legnagyobb értéke az itt élő embereknek.

A falu neve a Magyarság ősi foglalkozásának, a méhészkedésnek a létét bizonyítja. (Valószínű, hogy a földesúr számára fizetett” adójuk a méh, méz és viasz tized kivételét biztosító “fedemezésből” ered a település neve.) A falu első okleveles említése 1261-ből való Fedemus névalakban, azonban valószínűsíthető, hogy a telepítés éve egybeesik az Egri Püspökség 1009-ben történt alapításával.

A falu az egri püspökség birtoka volt. A 16. században a szarvaskői várhoz tartozott. A török hódoltság alatt elnéptelenedett, csak a 17. század első éveiben népesült be újra. Ekkor a Bük család volt a falu földesura. 1703-tól ismét az egri püspökség birtoka volt.

A csodálatos környezet és a felszálláshoz is jó adottságokkal rendelkező dombok a kezdő siklóernyősök paradicsomává tette Fedémest. Zsédey László oktató vezetésével jó széljárás esetén színes ernyők sokasága lebeg a település felett és az idelátogatók megtapasztalhatják a repülés örömét, gyakorlott siklóernyősök segítségével. (Szélcsend esetén a motoros ernyősök uralják a légteret.)

Az erdők csendje, vadgazdasága, a tiszta levegő nyugalommal árasztja el az ide látogatókat.

Jelenleg kb. 300 fő lakja.

 

Római katolikus Plébániatemplom (Szent István tiszteletére szentelve)

A falu feletti dombon emelt késő-barokk stílusú építmény, melyhez gyalog lépcsõ vezet fel. Épült 1811- 1820 között.

Harang – A ma is működő harangot Jüszt Anna özvegy egri műhelyében öntötték 1837-ben.

Megtekinthető: szertartások alkalmával

Információ: +36/367-143

Fedémesi Szent István Római katolikus templom címe – google maps link

Papírmerítő – műhely

Vincze László működő műhelye a papír készítés ősi módját, és reprezentatív kiállítást kínál.

Cím: Fedémes, Petőfi út 61.

Honlap: www.vinczemill.hu

Email: vincze1@t-online.hu

Papírmerítő műhely címe – google maps link

Fedémesi Siklóernyős Oktató Park

Magyarország arra legalkalmasabb, szép dombvidékén, a Mátra és a Bükk fölötti Heves-Borsodi Dombság déli részén fekszik. A falu határában, 3 km átmérőjű körön belül, 7 „kisdombon”, 10 különböző irányú és 30-100 m közötti magasságú starthely várja a siklóernyőzés alapjait megtanulni vágyókat. Lehetőség van a hétvégeken, vagy hét közben, de akár intenzív, bentlakásos képzésre is.

Tel.: +36-30-417-8447

Kapcsolattartó: Zsédely László

Cím: Fedémes, külterület

Fedémesi siklóernyős park címe – google maps link

 

Kocsmagaléria

Kiállítóhelyként funkcionál a kocsma fala, mely alkalmi vándorkiállításoknak ad otthont.

 

Fedémes elérhetőségei

Fedémes a wikipedián