Váraszó elnevezésére több elmélet is napvilágot látott.

Váraszó címereEgykoron erős vár állott Aszó völgyében, s ezek összetételéből adódott a név : VÁR az ASZÓ völgyében = VÁRASZÓ.

Egy másik történeti legenda szerint a község szélén álló őrhegy tetején mindig egy őr állott, aki figyelte a közelgő támadásokat. A másik hegyen álló ember várta a szót, amit meghallván ő továbbadott. Így adták egymásnak a hírt. Innen a név eredete: várja a szót és ennek egybeolvasztásával formálódott VÁR(ja) A SZÓ(t).

Első okleveles említése 1280-1290 között történik Varaszo alakban. 1451-ben Warasow, 1459-ben Varazo néven említik. 1552-ben a török pusztítás folytán egy kis időre néptelenné válik, de 1556-ban ismét népes. Ettől kezdve a török időket elnéptelenedés nélkül vészeli át. Községcímer alak 1777-ben : Két csoroszlya balról jobbra fekszik vízszintese, a felsőnek felfelé, az alsónak lefelé áll az éle és érinti a hullámos földet. Felirata a felső csoroszlya fölött: VARASOL.

Jelenleg kb. 500 fő lakja.

Árpád-kori Római Katolikus műemlék templom

A XIII század elején épült, román kori egyhajós, téglalap alaprajzú, félkörszentélyes templom, mely barokk átépítések után 1963-ban román stílusban lett helyreállítva. Körülötte a volt temetőkert kör alakú kőkerítésének alapjai is láthatók A kétsejtű templom a Tarna völgye, és Magyarország egyik legértékesebb román-kori falusi temploma. 2000-ben felújították.

Cím: 3254 Váraszó, Rákóczi út 23.

Váraszói Árpád kori templom címe – google maps térkép

Római katolikus templom (titulusa Péter és Pál apostolok)

Adományokból, társadalmi munkával épült 1965-66-ban, lekontyolt, nyeregtetős épület, bejárat előtt kis falazott harangtoronnyal. Berendezésének egy része a román-kori templomból való.

Cím: 3254 Váraszó, Szabadság út 31.

Váraszói Szent Péter és Pál Apostol templom címe – google maps térkép

Faluház (Népi jellegű lakóház)

Helytörténeti kiállítás helyszíne. A település legrégebbi lakóháza. Épült 1886-ban, vályogfalú, szarufás-torokgerendás nyeregteteje 1891 óta cseréppel fedve. A 3 helyiségből álló épület a klasszikus falusi elrendezésű lakóház: középen konyha, hátul kamra, elől a szoba.

Cím: 3254 Váraszó, Szabadság út 9.

Megkeresés, vagy bejelentkezés alapján. Tel: +36 36 572 011

Váraszói faluház címe – google maps térkép

Szalajka Völgy – Tavak

A településtől északra vezető út mentén található a 3 gyönyörű környezetben lévő tó, egymástól kis távolságra, a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzetben.  A tavak magánkézben vannak, nem látogathatóak, de az útról megtekinthetőek.

Megközelítése: A falu központjától a Szabadság úton végighaladva.

Váraszói Szalajka-völgyi tavak címe – google maps térkép

Források

A Szalajka völgyben találhatóak.

  • Medve forrás: a haramadik tó után balra.
  • Bocátori forrás: az Erdészház felé jobbra – kialakított parkolóval.
  • Erdészházi forrás: a Szalajka Erdészháznál.

Vizük nincs bevizsgálva.

 

Váraszó elérhetőségei

Váraszó a wikipedián