Mátraderecske nevét már az 1332–1337. évi pápai tizedjegyzék is említette De Reske néven, tehát ekkor már egyháza is volt. Később, 1479-ben pedig Derechke néven említették.

Mátraderecske címereAz 1546-ban végzett adóösszeírás szerint Perényi Péter, 1549-ben pedig Perényi Gáboré volt, ekkor 5 adóköteles és 4 elszegényedett jobbágytelket írtak itt össze.

1571-ben-ben Recsky Zsigmond és György birtoka volt, de anyja után Rédey Pál is igényt tartott az itteni Recsky-féle birtokokra.

1684-ben Erdődy György és Rákóczi László birtoka volt. A 19. század elején a Grassalkovich, Orczy, Bay, Balogh, Kubinyi, Ondrekovics, Recsky, Ivády, Liszkay, Gomba és Kecskeméti és Ullmann családok birtoka volt, a 20. század elején pedig báró Barkóczy Sándorné volt a nagyobb birtokosa.

E község határában állnak Kanázsvár romjai is.

Jelenleg kb. 1800 fő lakja.

Római Katolikus Templom (Fájdalmas Szűzanya tiszteletére szentelve)

A település központjában elhelyezkedő, több mint 200 éves barokk stílusú templomot 1804-ben építették.

Cím: Mátraderecske, Petőfi út 8.

Megtekinthető szertartások alkalmával.

Tel: +36 36 478 649

Mátraderecske Fájdalmas Szűzanya templom címe – google maps link

 

Hősök parkja 

A templom melletti egykori régi temetőben találhatók a hősi halottak emlékművei, valamint a faluba ellátogatott híres tudósok által ültetett emlékfák.

Közöttük:  Teller Ede Emlékfa és Emléktábla

Jan Nilson – Svéd királyi Akadémia elnöke – Emlékfája  Eho Gajdasek Dániel Emlékfa

A templom mellett található.

Mátraderecske hősök parkja címe – google maps link

 

Háromhányás puszta – Kanázs vár

A Mátra hegység északi részén Mátraderecske és Recsk között húzódó hegyhát nyugati végén, a Baláta-bércen állnak a vár maradványai. A rom három oldalról megközelíthetetlenül meredek sziklaszirten áll. Valamikor a várat csak kelet felől lehetett megközelíteni a gerincen, ahol azonban árok akadályozta meg az ellenségnek a várba való behatolását.
Feltehetőleg a XIII. században, az Aba nemzetség által épített vár, mely őrtoronyként funkcionálhatott. A vár a Baláta-bércen található, négyzet alaprajzú, még megmaradt tornya.

Megközelítése: A Volt vasútállomás épületétől jobbra elindulva a pár száz méter után emelkedő dombtetőn található a messziről is látható falcsonk. Megközelíthető a Háromhányás tanya felől is.

Mátraderecske Kanázs vár címe – google maps link

 

Népművészeti ház

A Hevesi Népművészeti és Háziipari  Szövetkezet népi iparművészei által tervezett és elkészített termékek kiállítása.  Egy külön épületrészben múzeumi kiállítás keretén belül láthatóak a hagyományos textíliák és a régi használati tárgyak, valamint Gy. Kamarás Kata népi iparművész kerámia szoborcsoportja, mely a kender feldolgozásának folyamatát mutatja be.

A Hagyományőrző Park lehetőséget biztosít hagyományőrző és kulturális programok lebonyolítására.

A vendégek láthatják és kipróbálhatják a szövés munkafolyamatát. A mintaboltban az itt elkészített alkotások megvásárolhatók. A kiállítóhelyen megismerhetik a hagyományos textíliákat, és a régi használati tárgyakat.

Cím: Mátraderecske, Deák F.u.1.

www.hevesfolkart.hu

Tel.: +36 36 473 719

Mátraderecske népművészeti ház címe – google maps link

 

Palóc magán gyűjtemény

A gazdag gyűjtemény minden darabját Kis Magdolna gyűjtötte össze a falu lakóitól. A tiszta szoba, a hétköznapi és ünnepi viseletek és textíliák, a kenderfeldolgozás minden kelléke és a gazdasági munkák szerszámai tekinthetőek meg az épületben. A palóc konyhában gazdasszony vezetésével a kedves vendégek készíthetik el a hagyományos palóc ételeket: a görhét, gancát, mackót, haluskát núdlit és egyéb finomságokat.

Az udvaron álló kemencében kenyeret, kalácsot, kenyérlángost, híres derecskei túróslepényt, különböző húsokból sülteket, köreteket lehet sütni. Elfogyasztani az udvaron vagy a tisztszobában berendezett étkezőben lehet.

Cím: Mátraderecske,  Bem József út 3.

Mátraderecske palóc gyűjtemény címe – google maps link

 

Mofetta – a  széndioxid gyógygázfürdő, szárazfürdő

A Mátraderecske térségében felszínre érkező gáz nagy mennyiségű, erősen töredezett triász kori karsztvíztároló rétegekből származik.

A szén-dioxid jelenlétére a környéken véletlenül bukkantak a helybeliek. A szomszédos utcákban élők tapasztalták, hogy a pincékben nagy mennyiségű gáz található. Az ásott kutak széndioxidos jellege az 1930-as évek óta ismert volt. ó

A geológusok mofettának nevezik a sok szén-dioxidot tartalmazó viszonylag alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgést, amely a benne szintén gyógykoncentrációban fellelhető radontartalommal különlegesen hatásos elsősorban a verőérbetegségekben, szív- és általános keringési betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség érszövődményei, különféle reumatikus betegségek, súlyos érrendszeri érintettséggel járó autoimmunbetegségek, köszvény, csontritkulás, egyes nőgyógyászati betegségek, meddőségi és impotencia problémák, vegetatív idegrendszeri eredetű belgyógyászati panaszok kezelésében.

A római kori orvoslásban, később a népi gyógyászatban felismerték a természetes széndioxid fürdők gyógyító és rekreációs hatását. Kezdetben természetes, később mesterségesen kialakított gödrökben (a római korban teátrum-szerűen kialakított medencékben) történtek a kezelések. A 16. században Paracelsus égési sérülések, fekélyek, női betegségek esetén használta a gyógygázt. Erdélyben a népi gyógyászatban 600 éve alkalmazzák. A hatásmechanizmus ismertté válása és az utóbbi időkben ún. civilizációs betegségek leküzdésében elért gyógyeredmények ráirányították a figyelmet a CO2 gázfürdő kezelések jelentőségére. A gyógyászatban ma már méltó helyet tölt be a száraz CO2 gáz is, mint fizioterápiás tényező. A természetes széndioxid szárazfürdőt Európában (Románia, Lengyelország, Olaszország, Ausztria) évszázadok óta alkalmazzák.

Hazánkban az egyetlen gázfeláramlás Mátraderecskén található. A mátraderecskei szárazfürdőt csak szakember jelenlétében lehet használni. Alkalmanként 15-20 perces kezelés javallott, egy kúra 15 kezelésből áll. A szárazfürdőbe belépve a fontos tudnivalókra tábla hívja fel a fürdőt igénybe vevők figyelmét. 1999-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógygázzá minősítette, a gyógyászati központot 2006-ban gyógygázfürdő intézménnyé minősítette.

Cím: Mátraderecske, Mátyás király út 19/a.                  

Részletes információ a www.mofetta.hu honlapon.

Mátraderecske szárazfürdő címe – google maps link

 

Bugyogó patak és csevice kutak

A település alatt húzódó szén-dioxid mező felszíni megjelenései. Ahol a szén-dioxid patakmedernél érkezik a felszínre, ott bugyogó patakot látunk. Ha a szén-dioxid kútba jut, akkor csevicét, szénsavas ásványvizet ihatunk.

A település több pontján megtalálhatóak.

 

 

Mátraderecske elérhetőségei

Mátraderecske a wikipedián