Erdőkövesd és környéke ősidők óta lakott. Határában, az Őrhegyen késő vaskori edények kerültek felszínre.

Erdőkövesd címereErdőkövesd a 13. század közepén az Ákos nemzetségbeli Erne bán (1248–72) birtoka volt, akitől fia István országbíró, majd nádor örökölte. 1318-ban István fiainak hűtlensége miatt azonban ősi birtokaikat elveszítették.
1321-ben Széchenyi Tamás bán nyerte adományul a királytól Iváddal és Pétervásárával együtt.
1446-ban városi jellegű település volt és ekkor a Gömör vármegyei Ajnácskő várának a tartozéka, mely ekkor a Pálócziak birtokában volt.
Később a települést több nemes család is lakta. Az 1635. évi összeírásban Kövesd néven szerepelt. 1684-ben Légrády István és Báthory László birtoka, majd 1741-ben báró Orczy István birtoka lett. A 19. század elején báró Orczy Józsefné, majd özvegy gróf Károlyi Viktorné birtokává vált.

Erdőkövesd kis palóc falu a Tarna-patak jobb partján települt. Észak és kelet felől erdős dombok övezik, biztosítva a jó levegőt, a szép természeti környezetet, a túrázás, lovaglás, vadászat lehetőségét. A falusi turizmus fellendülőben van. A Büdös-kúti-tó erdei pihenője, a dudar-hegyi kék jelzésű turistaút sok látogatót vonzanak.
Jelenleg kb. 700 fő lakja.

 

Római katolikus templom (Szent István király tiszteletére szentelve)

1742-ben épült egyhajós, torony nélküli barokk templom. A szentélye alatt az Orczy család kriptája 1798-tól– Itt nyugszik többek között báró Orczy István, aki hősi halált halt 1848. szeptember 21-én Szenttamásnál a délvidéki szerbek ellen vívott csatában. A templom mögött áll a felújított fa harangláb 1856-ból.
A római katolikus plébánia a XVIII. Század végén épült. 1836-ban történt átépítésekor nyerte el klasszicizáló homlokzatát. Ma műemlék jellegű épület. A csehsüveges, mellvédes udvari 10 kőoszlopos későbarokk tornác eredeti, a vidék legszebb ilyen jellegű ámbitusa. A faluban sok műemlék jellegű lakóház és egy borospince is található, 1840-es felirattal.

Cím: Erdőkövesd, Kossuth út 2.

Erdőkövesd Szent István Templom címe – google maps link

 

Vár-domb

A Plébániatemplom dombja, ezen állt a volt Orczy-kastély. A négy körsaroktornyos zárt épület, mely írásos emlékek szerint 1767-ben már állt, később elpusztult.

 

Büdöskúti tó

A kéngázos vize miatt Büdös kútnak nevezett tó és környéke természetvédelmi terület. A tó partján védett mocsárciprusok állnak.
Megközelítése: A központban balra fordulva a Petőfi útról a kék turistaútvonalon haladva. Száraz időben kerékpárral, autóval is megközelíthető.

 

Erdőkövesd elérhetőségei

Erdőkövesd a wikipedián