Az év negyedik hónapján a tavasz igazi beköszöntével számtalan jeles napok ünnepelhetünk.

Április elseje, vagyis “bolondok napja” feltehetően ókori tavaszkezdő mulatságos, tréfálkozó örömünnepeinkre vezethető vissza. Régen az indás növények vetőnapja volt, minden más munka végzésére szerencsétlennek tartották, mert a néphiedelem szerint Júdás e a napon akasztotta fel magát.

Április másodika a Gyermekkönyvek Napja, Andersen dán meseíró születésnapja. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) által szervezett ünnep célja, hogy a gyermekekkel megszerettessék az olvasást, a könyveket. Minden évben más-más ország vállalja az eseménysorozat szponzorálását.

Április 15-e nagypéntek, a keresztre feszítés napja, munkaszüneti nap, és április 18-a húsvét hétfő is, így áprilisban is lesz egy négy napos hétvégénk. A húsvéti szokásokat, hagyományokat valamelyest mindenki ismeri. E nap hagyományaink szerint feltámadás napja, a fiatalság ünnepe. E napra készülnek a locsolók számára a hímes tojások, és hangzanak el közismert locsolóverseink. Manapság már a csokinyuszi és csokitojás vált megszokottá, a hímes tojás pedig inkább hagyományőrzők műveivé váltak, remekműveik készítése pedig művészeti ággá fejlődött.

Április első hétvégéje Magyarországon a roma kultúra napja. A megemlékezést első alkalommal 1993 áprilisában tartották neves cigány művészek Budapesten a Magyar Írószövetség székházában.

Április 7-én tartjuk a nemzetközi Egészségügyi Világnapot. 1948. április 7-én az ENSZ szakosított intézményeként megkezdte működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Erre az eseményre emlékezünk e napon. A világszervezet célja a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása, valamint a figyelem felhívása az egészségügy fontosságára, az egészségügyi szűrővizsgálatok népszerűsítésére.

Április 22. A Föld Napja. 1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató indított mozgalmat a Föld védelme érdekében. Mozgalmának megindításakor több millió amerikai állt mögé, azóta pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. A Föld Napja célja, hogy tiltakozó akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Magyarországon 1990 óta rendezik meg. Magyarországon e napon általában fák ültetése, közösségi szemétszedés, és egyéb közcélú tevékenységek megrendezésére kerül sor.

Április 24. Szent György napja, a Rendőrség Napja, A Kísérleti Állatok Védelmének Világnapja.
A kormány határozata alapján 1992-től Szent György napján, április 24-én rendezik meg Magyarországon A Rendőrség Napját. E napon osztanak ki miniszteri elismeréseket a munkájukat kiemelkedően végző, esetenként már nyugalmazott rendőrök között.
A Kísérleti Állatok Védelmének Világnapján A világon évente közel 100 millió állaton végeznek kísérleteket. Ezek több mint fele hadászati célokat, további nagy részük kozmetikai szerek tesztelését, és mindössze 6 százalékuk gyógyászati célokat szolgál. Az állatvédők arra figyelmeztetnek: a tudomány számára lehet állatbarát megoldás is, ezért minden évben felhívják a figyelmet április 24-én a laborállatok védelmének fontosságára, illetve arra, hogy a tudomány lehetőség szerint alkalmazzon élőlénybarát alternatívát. A laboratóriumi állatok száma a világon évente eléri a 100 milliót.

Április 27. A Vakvezető Kutyák Világnapja. 1994. április 27-én ünnepelték meg először e napot. Az ötlet a Nagy-Britanniában lévő Vakvezető Kutyakiképző Iskolák Világszövetségétől származik.

Április utolsó vasárnapja a Testvérvárosok Világnapja. 1957. április 28-án Franciaországban megalakult a Testvérvárosok Világszövetsége (UTO). Ennek tiszteletére minden év április utolsó vasárnapján ünnepeljük.

Április 29., A Táncművészet Világnapja. 1727-ben ezen a napon született Jean G. Noverre francia balett-táncos, az egyetemes táncművészet megújítója. A Nemzetközi Színházi Intézet 1981. évi madridi közgyűlése kezdeményezte e nap emléknappá nyilvánítását tiszteletére, melyet 1982-ben ünnepeltek először.

jeles napokÁprilis 30., A Méhek Napja. 1994-től a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére április 30-án ünnepeljük Magyarországon. Hazánkban nemzetközi viszonyokhoz képest alacsony a mézfogyasztás, így a program célja a méz és a méhészeti termékek megismertetése és megkedveltetése. E napon mézes termékekkel, mézkóstolókkal, kiállításokkal, filmvetítésekkel várják a méhészek az érdeklődőket.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Previous post Állapotfelmérő szűrővizsgálat
Next post Bükkszéki húsvéti bál