1. március 15-től elérhetőek a NAV által elkészített személyi jövedelemadó tervezetek.

Aki év közben valamilyen okból nem érvényesítette adókedvezményét gyermekeire vonatkozóan, személyi kedvezményét tartós betegsége miatt, év végi adóbevallása során utólag megteheti. 

Aki nem rendelkezik KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu-regisztráció, e-személyi igazolvány, telefonos azonosító vagy arcképes azonosítás), március 15-éig több lehetőség közül választhat, hogy megkapja postán a tervezetét: 

  • SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon (az üzenetben meg kell adni az adóazonosító jelet és a születési dátumot a következő formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn), 
  • a NAV honlapján elérhető webűrlapon, 
  • levélben, 
  • formanyomtatványon (BEVTERVK), 
  • telefonon, a 1819-es hívószámon, 

A NAV honlapjáról elektronikusan március 15-től elérhetők a tervezetek. Az eSZJA-programon keresztül (https://eszja.nav.gov.hu/app/login/#login) az ügyfélkapuval rendelkezők akár okostelefonon vagy tableten is megtekinthetik, és ha szükséges, ezeken az eszközökön szerkeszthetik is az szja-bevallást. A magánszemélyeknek és azoknak a tavaly egész évben katás egyéni vállalkozóknak, akiknek volt munkahelyük és kaptak munkabért, a bevallási tervezetük automatikusan bevallássá válik, ha önállóan nem nyújtanak be SZJA-bevallást május 20-áig. 

Az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek, és az áfafizetésre kötelezetteknek a tevékenységükből származó jövedelmi, illetve az adóhivatali nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal kell kiegészíteniük bevallási tervezetüket. Az ő esetükben továbbra is önállóan kell benyújtani a bevallást, hiszen a számukra készített tervezetek nem válnak automatikusan bevallássá, de segítségül szolgálnak a bevallás elkészítéséhez. 

A személyi jövedelemadó 1+1%-áról is május 20-áig rendelkezhetnek a felajánlók, addig választhatnak egy támogatni kívánt civil szervezetet, egy vallási közösséget vagy a Nemzeti Tehetség Programot. Az egyházak részére tavaly tett rendelkezőnyilatkozatok szintén eddig az időpontig módosíthatók, vagy vonhatóak vissza. 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Previous post Lomtalanítás
Next post Ingyenes jogi segítség