A nemzetközi nőnap jelképe a nők emberi jogainak, a női egyenjogúságnak az alapja, melyet országunkban 1948 óta minden év március 8-án ünnepelnek.
Eredetileg egy munkásmozgalmi eredetű demonstratív nap, amely a nők egyenjogúságával, a szabad munkavállalással, és a béregyenlőség miatt vívott küzdelemmel kezdődött. 1857-ben New Yorkban negyvenezer munkásnő lépett sztrájkba hátrányos megkülönböztetés miatt.

nőnap - Clara Zetkin és Rosa Luxemburg nőjogi harcosok
Clara Zetkin és Rosa Luxemburg nőjogi harcosok

A II. Internacionálé kongresszusán 1910-ben határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközileg is nőnapot tartanak. Ám a határozat elfogadásával pontos dátum a megemlékezésről nem született. Magyarország 1913-ban csatlakozott a kezdeményezéshez. A következő évben már országszerte rendezvényeket szerveztek.
1948-tól tartjuk szovjet mintára március 8-án az eredetileg különböző napokon tartott “megemlékezést”. A rendszerváltást követően teljesen elveszítette munkásmozgalmi hátterét e nap.

A női egyenjogúság kivívásával romokba döntötték a “nőnek otthon a helye” világnézetet, melynek következtében a nők általános társadalmi megítélése jelentős mértékben megváltozott. Manapság a szervezetek által világszerte a családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás és a nők ellen elkövetett erőszak különböző formái elleni fellépés vált mozgató motívummá.

Napjainkban a nőnap jelképe már csak a kényszerű virágosztás, ajándékozás napja, amelyen a Férfiak virággal mutatják ki évente egyszer a Hölgy ismerőseiknek, hogy mennyire tisztelik és megbecsülik őket.

“Csak mítosz lenne a női egyenjogúság? A mozgalom összes vívmánya kimerül abban, hogy a nőktől most már nemcsak a gyermekvállalást várják el, hanem azt is, hogy dolgozzanak. A nők iránti tisztelet a múlté.” – M. C. Beaton

 

Kistérségünk nőnapi ünnepségeiről az Események menüpontban tájékozódhat

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Previous post Kormányablak busz Istenmezeje
Next post Újra életre kel a természet – tavaszi ünnepnapok